Skip to content
ASSOCIACIÓ CERAMISTES DE CATALUNYA acc@ceramistescat.org

71 FESTA DEL CÀNTIR

El 4 d’agost a Argentona

La Festa del Càntir, recuperada l’any 1951, se celebra sempre el dia de Sant Domènec, el 4 d’agost al matí. És en aquest matí que es fan els actes de més tradició, com la renovació del “vot de poble” per part de l’alcaldessa de la vila, la benedicció de les aigües de la font de Sant Domènec, la benedicció i venda del “càntir de l’any” i els jocs de força i enginy a l’entorn de l’aigua i el càntir.

Aquest any el càntir ha estat dissenyat per Oscar Tusquets Blanca, arquitecte per formació, dissenyador per adaptació, pintor per vocació i escriptor per desig de guanyar amics. Oscar Tusquets Blanca és el prototip de l’artista integral.

Nascut a Barcelona el 1941, es va graduar com a arquitecte a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. Obres significatives són l’ampliació i remodelació de Palau de la Música, a Barcelona, l’Auditori Alfredo Kraus a les Palmes de Gran Canària i l’estació Toledo de la Metropolitana de Napoli.

Ha col·laborat amb prestigioses productores espanyoles, alemanyes i italianes. Algunes de les seves peces formen part de les col·leccions d’importants museus com el Moma de Nova York o el George Pompidou de París. Entre altres distincions ha rebut la Medalla d’Or a l’Mèrit en les Belles Arts, el Premi Nacional de Disseny i la palme de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.

El càntir d’enguany, anomenat “Elefas”, vol ser, segons ha expressat el dissenyador “un record poètic que generi simpatia. Dissenyar un objecte que té milers d’anys de tradició, i que no sigui una mera reproducció, és atractiu però difícil. Dut per la meva passió figurativa vaig pensar en inspirar-me en un animal. A l’excel·lent Museu d’Argentona vaig veure aus, braus, gossos i peixos; antiquíssims o de Picasso. Ningú havia pensat en un elefant, tot i que, un cop dissenyat, els responsables del Museu m’adverteixen que al magatzem en guarden un”.

Després d’un any complicat en què no es va poder dur a terme la Posta de Càntirs del 2020, Tusquets s’ha proposat amb aquest disseny arrencar els somriures dels qui el vegin. L’elefant, símbol de la bona sort és un animal oriental, que rarament s’ha vist en forma de càntir.

L’artista ha expressat que el procés creatiu ha estat “molt divertit” i que ha gaudit molt de fer aquesta creació de la mà d’artesans.

D’aquest càntir se’n produirà un nombre limitat de 3.000 exemplars, cadascun d’ells numerats i al preu de 23€.

Es pot obtenir al Museu del Càntir en l’horari habitual d’obertura i en cas que es desitgi beneït es podrà adquirir el dia 4 d’agost, a partir de les 11,30 h a la parada de la Posta de Càntirs, al costat de la font de Sant Domènec i també a la parada que hi haurà habilitada davant de la Biblioteca durant els dies de la Festa Major, 4, 5 i 6 d’agost per les tardes de 18 h a 21 h. Durant i després de la Festa Major també es seguirà venent al Museu del Càntir com és habitual.

+ info: www.museucantir.org

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

Back To Top