Skip to content
ASSOCIACIÓ CERAMISTES DE CATALUNYA acc@ceramistescat.org

“Argila” XXIXª Fira de la Terrissa de la Galera

de l’1 al 5 de maig de 2024

 

Un any més terrissers i ceramistes d’arreu de Catalunya, l’Estat espanyol, Portugal, Marroc, Hongria i  França es retrobaran a la Galera. La Fira estarà situada, com ja és habitual, entre els carrers Major i Sant Llorenç, plaça del Mercat, plaça de l’Ajuntament, Centre i Travessia del Forn

A la Plaça del Mercat hi haurà un espai preeminent, dedicat a una comunitat autònoma: Cantàbria, on podrem conèixer de primera mà les tècniques i característiques de la ceràmica d’aquesta comunitat així com una mica més de la seva cultura i tradicions.

La Fira està organitzada per l’Ajuntament de la Galera i enguany ha cregut oportú introduir alguns canvis, com ara augmentar el número de tallers i que aquests els realitzen aquells artesans participants de la Fira que així ho han volgut. Els tallers són participatius i demostratius. Això vol dir que es podrà admirar el treball al torn tradicional de terrisser però també es podrà ser terrisser per una estona, mitjançant el torn elèctric, més petit i pràctic per a aquell que s’inicia en aquest món o també es podrà participar d’un taller on es transferirà una imatge damunt del fang, contribuir a la creació d’una ciutat efímera o descobrir la tècnica de la creació d’un plat expandit a partir d’una placa esgrafiada i també veure una cuita de peces en viu, de la mà dels artesans d’Hongria.

A més de tallers, com a novetat d’aquesta edició, s’ha introduït una xerrada: “L’ofici de canterer a la Galera i Miravet, en l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre” a càrrec de l’antropòloga: Íngrid Bertomeu Cabrera (dijous 2 de maig a les 11.00 h al Museu Terracota)

La presentació d’un llibre on la tradició de la terrissa de la Galera hi està molt present: “Vocabulari tècnic de la indústria terrissera catalana (1950)”de Ramon Violant i Simorra. I·lustracions de Ramon Noè Hierro (dijous 2 de maig a les 18.00 h, al  saló de plens de l’Ajuntament)

Un concert de música amb instruments de terrissa elaborats pel Mestre terrisser local Joan Cortiella García, a càrrec de la Banda de música Sant Llorenç de la Galera (divendres 3 de maig, a les 20.30 h a la plaça de l’Ajuntament)

Com sempre, es podrà visitar el Museu Terracota (baixos de l’Ajuntament) amb el mateix horari de la Fira (de 10’00 a 14’00 h i de 16.00 a 21.30 h).  A la Sala 1,  hi trobarem l’Exposició permanent: Història de la terrissa i els terrissers de la Galera: procés artesà de creació d’una peça de terrissa, famílies de terrissers, tipologies de peces de la terrissa galerenca, etc.

Sala 2. Espai temporal:“Ceràmica sigillata romana”, d’Ars Fictilis (Acte d’inauguració/presentació dimecres, 1 de maig, a les  11.30 h

Més informació: www.galera.cat

terracota@galera.cat

Tel: 977 71 83 39

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

Back To Top