Skip to content
ASSOCIACIÓ CERAMISTES DE CATALUNYA acc@ceramistescat.org

Vídeo de la conferència: “Processos de la forma”

A càrrec de Joan Serra

 

Compartim amb vosaltres el vídeo de la conferència que va tenir lloc el passat 17 de febrer, en el marc de les 1es Jornades Tècniques de l’ACC.

Joan Serra és un ceramista escultor de formes, amb gust per la figura geomètrica, el collage de materials que es desvien o desapareixen en contacte amb el foc. Alquímia molt personal d’aquestes inclusions i aquestes mescles. El foc té les seves regles que crea sorpreses, fractures en la disparitat dels materials.

Cal tenir en compte el poder de retracció de la pasta utilitzada. Les lleis de la física s’imposen, cremen els elements combustibles que barreja amb les seves masses d’argila modificant-ne la densitat. Des de l’entrada fins a la sortida del forn, el material es diversifica en forma, els fluxos d’esmalt prenen intensitat i gruix. Els plecs, els desviaments, les fractures, el modelatge empenyent el material de dins cap a fora, els efectes del material, les vetes blanques, juguen amb els efectes de l’ombra i la llum.

Des de la vitrificació mínima, on el fang ja no es desfà en contacte amb l’aigua, fins al pas a un estat de semifusió o fusió, el procés determina un ampli marge evolutiu de les formes base i descobreix nous aspectes íntims del joc entre matèria i foc. Dilatacions i contraccions, pèrdua de volum per vitrificació, moviments de la forma per fusió, desplaçaments de la matèria sòlida sobre fons inestables,… condicions que recorden l’origen i l’evolució de la terra, recreacions del poder de la natura a escala humana.

No modelo les peces, el meu treball es basa a reunir les condicions perquè les formes apareguin.

Les formes no és creen, ja existeixen, la feina està a descobrir-les, fer-les aparèixer…

Joan Serra.

Activitat gratuïta

A l’Associació Ceramistes de Catalunya
C/ Doctor Dou 7, baixos 1 – 08001 Barcelona
Horari d’atenció: De dilluns a divendres de 9:30 a 13:30 i de 17:00 a 20:30 h

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

Back To Top