Skip to content
ASSOCIACIÓ CERAMISTES DE CATALUNYA acc@ceramistescat.org

Donar Forma a la paraula. Madola-Espriu

INSTAL·LACIÓ SOBRE “EL LLIBRE DE SINERA” DE SALVADOR ESPRIU

 

Acte de donació d’obres de Ma. Àngels Domingo Laplana a la població d’Arenys de Mar de 40 ceràmiques

  • Inauguració:   12 de març de 2023 a les 12 del migdia. Exposició permanent
  • Adreça. Cementiri d’Arenys de Mar
 • Horaris:

Horari d’estiu: d’abril a octubre

  • de dimarts a dissabte de 09.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 19.00 hores;
  • diumenges i festius de 09.00 a 14.00 horess

Horari d’hivern: de novembre a març

  • de dimarts a dissabtes de 09.00 a 13.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores
  • diumenges i festius de 09.00 a 14.00 hores.

Diumenge tarda i dilluns, tancat

 

Sóc lectora de tota l’obra d’Espriu des de la meva joventut i sempre l’he tingut present en la meva obra, des que al any 1966 Salvador Espriu em va presentar la meva primera exposició a l’Ateneu de Barcelona , però és ara, en la maduresa, que decideixo treballar sobre els seus poemes del Llibre de Sinera. Els quaranta poemes del Llibre de Sinera m’han donat la pauta i m’han servit de fil conductor d’una sèrie de quaranta peces, que presento en aquesta instal·lació. El Llibre de Sinera conté la clau de tota la poètica d’Espriu. Això afirma J.M.Castellet en la presentació de les Obres completes: “És el llibre on més que en cap obra anterior parteix de la problemàtica espiritual de l’home que concilia el seu destí de membre d’una col·lectivitat sotmesa a tensions socials i polítiques”. És aquest compromís i aquesta llarga lluita interior el que he volgut plasmar en aquest treball, donant forma a la paraula, plena de signes, d’imatges i de símbols, on les formes s’intercanvien i cadascuna participa de les altres.

L’aigua, l’aire, la terra i el foc són els elements que alimenten la màgia ancestral del fang, l’essència de la ceràmica; i són aquests elements els que m’han servit per explicar el meu sentiment sobre l’obra d’Espriu. I és aquí, al Cementiri d’Arenys, la Sinera Espriuana, on he instal·lat el meu particular homenatge a Salvador Espriu en el seu Centenari.
Quaranta peces, tantes com poemes té el llibre, dialoguen en mig d’un espai públic, entre l’aspror nua del vers i la llibertat de la ceràmica. Així, ‘Donar forma a la paraula’, esdevé una lectura en clau contemporània de l’obra d’Espriu a Arenys de Mar.

La magnífica situació geogràfica i arquitectònica del Cementiri m’ha permès fer aquesta instal·lació, sobre els espais buits, entre alguna petita creu o alguna tomba dels parterres de la part central, del primer i segon replà a mà dreta i una peça enfront del nínxol de Salvador Espriu. Degut a l’interès de ha suscitat a tota la gent que l’ha visitat, molts no coneixien el Cementiri i això ha sigut motiu per conèixer-lo (directors de museus, periodistes, crítics d’art, galeristes, arquitectes , fundacions, escriptors, professors amb els seu alumnes , i anònims visitants etc.) tothom creia que les peces restarien per sempre al Cementiri, es per això he cregut oportú fer una proposta a l’ajuntament d’Arenys de Mar a través de Regidoria de Cultura que tant amablement em van cedir l’espai i em van ajudar per fer la instal·lació i el catàleg. Proposar-li quedar-se les peces com a Jardí d’escultures del Segle XXI en homenatge a Salvador Espriu, i afegir-les a les obres d’art ja existents d’altres èpoques.

Ma. Àngels Domingo Laplana – Madola

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

Back To Top