Skip to content
ASSOCIACIÓ CERAMISTES DE CATALUNYA acc@ceramistescat.org

Exposició temporal ‘Rajoles de mitgeria. Col·lecció de Carles Alsius’

Espai ‘El Forn’. Terracotta Museu
Del 10 de setembre al 31 de desembre de 2019
Inauguració: Dimarts 10 de setembre a les 19:30h

El dimarts 10 de setembre s’inaugurarà l’exposició temporal “Rajoles de mitgeria. Col·lecció de Carles Alsius”, a l’Espai “El Forn” del Terracotta. Com el seu títol indica, en aquesta exposició es mostraran algunes de les peces que conformen la col·lecció privada de l’advocat Carles Alsius.

Les peces d’aquesta mostra es col·locaven de manera visible a l’exterior de les parets mitgeres entre propietats contigües. Les inscripcions d’aquestes rajoles pregonaven públicament les condicions que tenien els propietaris de la casa veïna respecte la paret en qüestió, també era habitual que estiguessin datades. Gràcies a elles es clarificaven situacions, drets i usos que no eren evidents. Per exemple es clarificava de qui és el sòl que sosté la paret, qui l’ha construït i pagat o quins són els drets de propietat d’ambdós veïns. Sens dubta aquestes peces han estalviat molts plets, controvèrsies i enfrontaments entre veïns.

Col·locar una rajola de mitgeria era una manera pràctica i econòmica d’evitar malentesos al llarg del temps. Aquesta solució va aparèixer a meitats del segle XIX a la zona de Palafrugell i rodalies, i es va continuar utilitzant fins a gairebé un segle més tard, a meitats del segle XX.

Eren peces quadrades o rectangulars amb inscripcions realitzades amb trepa, pinzell o punxó, solien estar elaborades amb terra vermella, engalba blanca i vernís de galena. Les característiques dels materials han portat a considerar com a llocs més probables de fabricació les rajoleries d’Esclanyà (per a les rajoles sense vernís) i la Bisbal per a aquelles envernissades, en excepció d’algunes realitzades en terrisseries de Palafrugell.

D’aquesta peces encara se’n poden trobar algunes en els seus emplaçaments originals. El creixement del nucli urbà de Palafrugell ha estat un dels factors de la seva ràpida desaparició. En el 1990 es va realitzar un primer inventari on se’n van comptabilitzar 98, un nou recompte del 2006 va posar en evidència que només en quedaven 47. Amb aquesta exposició es vol donar a conèixer una pràctica particular d’un territori molt concret i que, probablement, ben aviat desapareixerà per complet dels seus carrers.

+ info: Terracotta Museu
Sis d’Octubre, 99
17100 La Bisbal d’Empordà
Telèfon 972 642 067
www.terracottamuseu.cat
teracottamuseu@labisbal.cat

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

Back To Top