Aquest 18 de setembre a les 19,30h. Inauguració de la col·lectiva. RETROBAMENT Amb els/ les artistes…
L’Estèque et le pinceau
Del 10 de setembre al 12 de novembre de 2023, la galeria Terra Viva
Quan el fang esdevé un suport per a una decoració on els matisos, línies, degoteigs, traces i pinzellades recorden la pintura abstracta, els artistes esdevenen ceramistes-pintors.
A la recerca d’una simbiosi entre el llenguatge de la forma i el de la decoració, combinen el treball de tornejat o modelat amb la composició de l’esmalt o lliscament, jugant amb la cromàtica i les textures. El gest del ceramista preval llavors en totes les etapes de la creació.
Ingrid Van Munster
Les escultures d’Ingrid Van Munster neixen de la roda però la seva forma –rodona, ovoïdal o més complexa– evita la perfecció d’aquest origen per obrir-se a les emocions dels vius.
Planeta terra o cometa, disc solar o lunar… és de l’associació amb el seu esmalt tan particular, mat i ric en múltiples variacions cromàtiques, que neix la fascinació i es posa en moviment la imaginació. Verd, blau i ara groc: la paleta d’Ingrid Van Munster s’enriqueix, cada esmalt porta dins una variació de matisos amb els quals juga cada cop més per nodrir el seu llenguatge artístic.
Però tant si es tracta de sorra calenta del desert, de profunditat de nits estrellades o de paisatges de les Cevennes entre cobertes vegetals i líquens, la seva obra evoca sempre la bellesa i els misteris de la natura, així com l’atracció que exerceix sobre l’artista.
Júlia Gilles
També és entre els vols celestes i la rugositat mineral que navega la ceràmica de Julia Gilles. L’argila escollida, una pedra sorrenca vermella densa amb pirita de ferro, marca la seva presència en els objectes creats per aquest jove ceramista, aportant una expressió de rugositat per la seva materialitat i calidesa pel seu color rovellat. Pots benèvols acampanats, plats rodons imponents, grans bols amb altes vores rectes… Julia Gilles pren el pretext d’aquestes formes ancestrals, revisades amb suavitat i generositat, per desenvolupar una decoració en complementarietat cromàtica amb el seu fang.
Hi domina el blau, nodrit de tocs de verd, groc o malva, que relata, en aquest sòl aspre, els cels agitats, els camps al vent, les sensacions atmosfèriques. Una trobada entre la rusticitat de la terra i la delicadesa dels colors, la subtil aliança de la fragilitat i la força.
Jean-François Thierion
La signatura de Jean-François Thiérion es pot llegir en les seves formes contemporànies, tenses, sovint monumentals, fruit del seu domini de l’exercici de la roda associada a l’obra decorativa abstracta a la qual la superposició de les seves capes d’engob ofereix profunditat en l’avorrit. . Si continua aquesta recerca centrada en la referència a la gran família de formes tornejades i en la dimensió narrativa i personal de la seva decoració, a Jean-François Thiérion també li agrada sorprendre i qüestionar els seus processos.
La seva darrera sèrie, Pixels, impulsa encara més la tecnicitat del rodatge, combinant parets dobles i muntatge, la qual cosa no li impedeix imposar una deformació a les peces per ressaltar la plasticitat del material. Les relliscades segueixen sent el seu mode d’expressió però a partir d’ara, l’escriptura esdevé “automàtica”: lluny dels seus gestos habituals habitats per temps de calma i acceleracions, gestos nerviosos i moments de fluïdesa, implementa un treball de superfície texturada que neix d’un gest repetitiu. i una seqüència cromàtica predefinida.
Galeria Terra Viva
14 rue de la Fontaine
30700 St Quentin la Poterie
33 (0)4 66 22 48 78
galerie@terraviva.fr
https://galerie-terraviva.com/exposition/