Skip to content
ASSOCIACIÓ CERAMISTES DE CATALUNYA acc@ceramistescat.org

‘Lluna de lotus’, art i poesia d’una monja budista

Del 19 de novembre fins el 17 d’abril de 2022 al Reial Monestir de Pedralbes

 

El monestir de Pedralbes amplia l’horari d’obertura per visitar una exposició sobre la ceràmica feta al segle XIX per la cèlibe Ōtagaki Rengetsu.

El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes presenta, per primera vegada a Catalunya, la vida i l’obra d’un dona extraordinària, gràcies a la col·laboració amb la col·lecció NAEJ.

Per començar, el mateix dia 19 a les 18.30 h tindrà lloc la conferència inaugural a càrrec del comissari de l’exposició, John Stevens, que es podrà seguir en directe pel canal de YouTube del centre. Si voleu assistir-hi, l’entrada té un cost de 3 euros i cal que truqueu abans al 93 256 34 27, o bé que escriviu a reservesmonestirpedralbes@bcn.cat

Ōtagaki Rengetsu (1791-1875) és, segurament, una de les dones del segle XIX amb més talent creatiu del Japó. “Va ser una de les llums més brillants de Kyoto”: monja, mestra d’arts marcials, viatgera, ballarina, poeta, cal·lígrafa, ceramista i pintora.

Era, probablement, la filla secreta d’una geisha i d’un samurai. Acabada de néixer, va ser adoptada per Ōtagaki Teruhisa i Nawa, i batejada amb el nom de Nobu. De petita, va rebre una sòlida formació en el camp de les arts com a servent al castell de Tamba-Kameyama. Més endavant, va patir la pèrdua dels seus dos marits i de quatre fills, de manera que als 33 anys va renunciar a la vida secular i va endinsar-se a la fe budista. Va ser aleshores quan va adoptar el nom de Rengetsu, que literalment significa Lluna de lotus, i va optar per viure la seva existència des de l’espiritualitat i l’experiència artística.

Així va ser com, a fi d’aconseguir una vida autònoma, va començar a fer i a vendre ceràmica. A partir de la dècada del 1850, va produir desenes de milers de peces (bols, plats, teteres, encensers…) fins a formar un ingent corpus artístic de ceràmica. La veu popular diu que a totes les cases de Kyoto en tenien una. Per fer-les més atractives, decorava les peces amb poemes propis, cal·ligrafiats o incisos.

El seu èxit com a terrissaire està directament vinculat a la seva identitat femenina, a la seva vida de meditació i a la seva habilitat com a poeta. Tenia molta destresa amb el waka clàssic –la forma de vers de 5 línies i 31 síl·labes– i va ser una precursora del tanka –la mètrica moderna– i la novel·la. Les paraules emprades i les frases construïdes són plenes de subtileses i admeten múltiples interpretacions, segons el context, l’estat d’ànim, els sentiments expressats i la manera com es relacionen tots els elements del poema. En particular, els seus poemes se centren en la naturalesa il·lusòria de l’existència humana.

Rengetsu sobresurt també per l’expressivitat, la personalitat, la netedat, la proporció i la perfecció compositiva del seu traç, tant per a la ceràmica com per a la pintura. El seu estil, que va aprendre de forma autodidacta, va emmarcar les pintures d’un gran nombre de pintors de l’escola Shijō de Kyoto. També ella, al costat de Tomioka Tessai, va dibuixar sobre paper objectes de la vida quotidiana i algunes escenes més complexes.

Horaris: Amb motiu de l’expectació generada, el museu del monestir amplia el seu horari habitual i, mentre duri la mostra, romandrà obert de dimarts a diumenge, de 10 a 19 h.

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

Back To Top