REVISTA TERRART
Publicació semestral posicionada com un dels referents nacionals de la ceràmica contemporània. Realitzada en català i afiliada a l’APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques en Català), disposa d’un codi QR amb traducció al castellà. Es distribueix entre els professionals del sector i el públic general, tant a nivell nacional com internacional.
TERRART – Nº 65
Revista de ceràmica contemporània
El número 65 de Terrart dedica el reportatge central als Ceramistes contemporanis andalusos. Hem parlat en diverses ocasions de ceramistes d’Andalusia individualment, però mai n’havíem dedicat un a mostrar les tendències ceràmiques artístiques d’aquest territori. En total hem contactat amb deu ceramistes que representen l’avantguarda en ceràmica, gràcies a diversos aspectes del seu treball que descobrireu al llarg reportatge central. Podreu gaudir de l’obra de: Agustín Morales Jiménez, “Tito”, Hisae Yanase, Laura Segura Gómez, Paloma de la Cruz, Rafael Chacón, Yukiko Kitahara, Irina Larios, Esperanza Romero i Lourdes Rodríguez.
A la secció de Tallers i Ceramistes l’Atelier Níjar acompanya el reportatge, ja que continuem en terres andaluses. Les dues artistes que conformen aquest taller són mare i filla. Sophie Cuendet i Chloé Van Der Mije, respectivament.
La secció d’Exposicions de l’ACC recull tres mostres: dues individuals i una d’escola. Fernando Garcés va exposar un recull de les obres més representatives del seu treball, sota el títol Blanco Dorado Blanco. Natures mortes fetes al torn, en porcellana combinada amb or; un equilibri entre la simplicitat i la tècnica. Margarida Geronès amb el títol Unint Terres volia resumir el seu treball en gres més emblemàtic i el més nou en porcellana, aconseguint una mostra escultòrica amb molta força. I finalment, l’Escola d’Art de Vic ens va sorprendre amb una exposició d’alumnes dels cicles formatius, que van anomenar Sediments creatius. Les obres presentaven un alt nivell, tant de tècnica com de creativitat.
En la secció d’Exposicions, una de les més destacades del semestre, ha estat l’exposada a La Fundació Catalunya La Pedrera, de Miquel Barceló, Ceràmiques. Tots som Grecs. Un recorregut per la trajectòria artística de Barceló al llarg de tres dècades de treball, des de les primeres obres africanes, de 1994, fins a la producció més recent. JORCA: Jordi Auleda / Carmen Llavina han celebrat 45 anys junts fent ceràmica en comú, mà a mà, aprofitant el millor de cadascú. En Jordi sempre s’ha dedicat al torn, i la Carme, entusiasta de la química, s’ha encarregat d’esmaltar les peces. Les exposicions al Terracota Museu de Lluís Xifra i de Núria Soley. Les de Eva Rouka i Pep Gómez a Argentona, durant el Festival Argillà. I els 40 anys de ceràmica de Lluís Soler i Núria Albà a Senán, en el marc de Terrània, com a exposició principal.
La secció Internacional ens presenta a Berenice Hernández, artista instal·lada a Suècia però nascuda a Mèxic. La seva obra neix d’una pèrdua, dels lligams amb el passat desfets i del dolor que provoca resistir-nos al canvi. Sentiments que experimenta en deixar el seu país per traslladar-se a viure a Suècia.
Aquest cop, els Aparadors del món ens porten a Tado de Madrid, una botiga situada al centre de la ciutat, entre la Puerta del Sol i el Barrio de las Letras, regentada per Sylvie Fiac, que exposa i ven ceràmica d’autor.
A la secció d’Història, l’article La ceràmica de Fajalauza, ens il·lustra sobre aquesta indústria terrissera, genuïnament granadina, arrelada a la tradició històrica del sud peninsular, per acompanyar el reportatge sobre Andalusia.
I a la secció de Miscel·lània, articles variats: Manuel Keller i els seus coneixements de ceràmica, l’art de la transformació per mitjà del foc que només està a l’alçada d’alquimistes com ell, evocant els elements, on la flama és el paisatge i el forn és l’escenari. També dediquem un article a una proposta a viure experiències diferents per satisfer la imparable moda de fer ceràmica, un fenomen sociocultural que fa que una cosa tan tradicional esdevingui trendy en ple segle XXI, centrat en Fango Pottery i la seva ánima Daniele Perillo. Podreu descobrir els colors de la ceràmica, el seu ús i significat a través d’un seguit d’articles que anirem publicant a aquesta secció. En el número que ens ocupa descobrireu el verd i el morat. L’any Sorolla també hi ha tingut cabuda en aquest número, gràcies a la col·lecció de ceràmica pertanyent a l’autor valencià que s’hi exposava. I un article titulat Monument, ceràmica i iconosclàstia. El concepte de monument, entès com a obra pública commemorativa d’alguna cosa o algú, i la seva relació amb el vandalisme i la destrucció i, per tant, amb la iconoclàstia.
Pàgines: 100
PREU DE L’EDICIÓ DIGITAL
Adquisició d’una revista: 3,99 €
Subscripció ANUAL per dues revistes: 6,99 €