Skip to content
ASSOCIACIÓ CERAMISTES DE CATALUNYA acc@ceramistescat.org

Roig naixent, entre art i ciència. Antoni Serra Fiter

Del 22 de juny al 25 d’octubre de 2020

Exposició commemorativa dels 150 anys del naixement d’Antoni Serra Fiter (1869-1932), artista, pintor i ceramista iniciador d’una nissaga de ceramistes encara avui presents a Cornellà en la figura del seu net Jordi Serra i Moragas. Nous documents trobats a l’arxiu familiar i en altres fonts, ens oferiran una nova dimensió d’aquesta il·lustre figura del modernisme.

Comissària de l’exposició: Pia Subias, crítica d’art.

Activitat gratuïta.

Antoni Serra i Fiter (Barcelona, 1869 – Cornellà de Llobregat, 1932) fou un ceramista i pintor modernista català. El 1885 va iniciar el seu camí en la pintura, que va seguir amb continuïtat fins a l’any 1891. Assistia a classes a acadèmies d’art i als cercles d’artistes i literats, mentre treballava amb el comerç del cotó. El 1888, va participar en l’Exposició Universal de Barcelona, a la secció de Belles Arts.

Membre del Centre d’Aquarel·listes de Barcelona, va iniciar-se en el món artístic com a pintor. Fou soci fundador de l’associació Academia Artística Libre (1893), un grup heterogeni de joves pintors que volien contribuir al desenvolupament del creixent moviment artístic de Barcelona. Dedicat a la ceràmica des de 1897, esdevingué el ceramista per excel·lència del període modernista. Per a la realització de les seves obres, entre les quals destaquen les porcellanes a l’estil Sèvres, compta amb la col·laboració d’alguns deis artistes de renom del moment, com Josep Pey, Pau Gargallo o Ismael Smith. La seva tasca al capdavant del seu obrador del Poblenou (1904) va produir gerros i atuells en gres i porcellana de pur estil art nouveau. Una de les seves obres més destacades són els caps i les mans de les figures femenines fetes en mosaic i trencadís dels arrambadors de la casa Lleó Morera. Va tenir un reconeixement universal i es féu mereixedor d’importants premis als certàmens internacionals de 1907 a Barcelona, Londres, Madrid i París.[3] El 1905, va ser nomenat director artístic del Foment Artístic de Sants.

Passada la moda modernista, el taller tancà el 1908. El 1921 esdevingué professor de ceràmica a l’Escola Superior dels Bells Oficis de Barcelona. Instal·la el seu taller artístic a Cornellà de Llobregat el 1926, on hi col·laboraren els seus fills Antoni Serra i Abella, Josep Serra i Abella, Enric Serra i Abella, i el seu gendre, l’escultor Rafael Solanic i Bàlius.

L’obra pictòrica d’Antoni Serra que es conserva avui és molt escassa i es troba repartida entre els seus familiars. El MNAC guarda un paisatge datat de 1908 procedent del llegat d’Apel·les Mestres. Una de les seves peces més conegudes ‘El Gerro gran de les magnòlies’ va passar a mans del col·leccionisme privat des de la seva exposició a la V Exposició de Barcelona de 1907. El Museu de la Ceràmica de Barcelona el va adquirir el 1982.

Antoni Serra Fiter va obtenir tres gran èxits: la puresa o blancor de la seva pasta, la qualitat i brillantor de les cobertes i, finalment i com a conseqüència de les dues primeres, l’obtenció de la cuita difícil a 1.400º.

Horaris: de dilluns a divendres de  5 a 8 tarda i diumenges  de 10 a 14 h

Lloc: Castell de Cornellà.  (Segles XI-XVII)
C/ de Mossèn Jacint Verdaguer, s/n (El Castell) Cornellà centre

+ info: Tel. 93 474 51 35

http://www.cornella.cat/ca/CastellDeCornella.asp

 

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

Back To Top