Skip to content
ASSOCIACIÓ CERAMISTES DE CATALUNYA acc@ceramistescat.org

VIKTÓRIA MARÓTI. MODERNE ARACHNÉ

Fins a l’11 de maig de 2023

 

Guanyadora del primer premi del Concurs Terralha de ceràmica jove europea l’any 2019, la ceramista hongaresa Viktória Maróti (1990) crea estructures ceràmiques virtuoses que evoquen les tècniques del teixit tradicional, trencant els límits entre la ceràmica i el disseny tèxtil.

Li encanta la poesia dels contraris. La fertilitat dels oxímors. Formada a la Universitat d’Art i Disseny Moholy-Nagy de Budapest, Viktória Maróti va heretar del seu il·lustre ancià de la Bauhaus el gust per l’experimentació i la transdisciplinarietat. L’any 1923, l’artista avantguardista va presentar el seu Telephonbilder (Imatges telefòniques) a la galeria Der Sturm de Berlín: obres sobre porcellana esmaltada “els colors de les quals presenten variacions subtils segons l’ampliació o la reducció de la composició”. El jove ceramista hongarès intenta des del 2018 transmutar la porcellana en tèxtils, en una estranya alquímia. Cons geomètrics honeycombed (Shelter, 2019-2023), malles fixades a la paret (Wall objects, 2021-2023), cilindres teixits flexibles (Woven Dissolve, 2018), Viktória Maróti dissenya i produeix sèries de ceràmica d’art amb aspecte de tèxtils 3D. , en una paleta de colors que va del negre al blanc, del blau cobalt als tons pastel. […]

[…] De l’entrellaçat a l’entrellaçament, Viktória Maróti teixeix una xarxa d’obres íntimament lligades entre elles: “Quan m’implico en el meu procés de treball, les meves idees arriben amb fluïdesa i totes les meves obres estan connectades entre elles, una cadena. L’aspecte tàctil és decisiu per a mi a l’hora de crear una peça. Sento que les meves mans també són la meva ment”. En això, aquesta moderna Aracne s’uneix a les paraules d’un Paul Valéry (Idee fixe ou deux Hommes à la mer, 1932): “La ment comença i acaba a la punta dels dits…”.

Myriam Boutoulle
Periodista i crític d’art
“Viktória Maróti, modern Arachné”, fragments

 

Galerie de l’Ancienne Poste
Place de l’Hôtel de Ville
89130 Toucy (France)
Tél : 03.86.74.33.00

+infowww.galerie-ancienne-poste.co

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

Back To Top