Skip to content
ASSOCIACIÓ CERAMISTES DE CATALUNYA acc@ceramistescat.org

BORN, NOT MADE de Yasuhisa Kohyama

del 23 de març al 20 de maig de 2022

 

Officine Saffi presenta la primera exposició individual de Yasuhisa Kohyama a Itàlia, del 23 de març al 20 de maig de 2022. Considerat com un dels mestres japonesos de ceràmica més influents a nivell internacional, Kohyama treballa amb l’argila des de fa més de 50 anys. Les seves obres s’exposen a les principals col·leccions públiques, com ara el Metropolitan Museum of Art de Nova York, el Los Angeles County Museum of Art i el Stedelijk Museum d’Amsterdam.

L’exposició presenta divuit noves obres que resumeixen la recerca realitzada per l’artista al llarg de la seva trajectòria. Obres que celebren la història de la ceràmica japonesa amb un enfocament modernista de la composició escultòrica. Kohyama és, de fet, un dels mestres de la ceràmica que es va rebel·lar contra determinades regles formals per impulsar-se cap a l’abstracció, influenciat per les avantguardes occidentals.

L’essència de les obres de Kohyama rau en el seu procés de creació. L’artista és, de fet, el director d’una orquestra formada per elements naturals primaris: terra, aigua, aire i foc són els únics components de les obres, però també són els únics instruments utilitzats.

Les escultures estan construïdes amb argiles crues recollides als turons de Shigaraki, que es cuinen en forns de llenya tradicionals d’Anagama, on el foc imprimeix a les superfícies matisos de color, flaixos de llum, petjades i signes gràfics.


Coure amb llenya és un procés extremadament llarg i esgotador, però ple d’expectatives i il·lusió. Abans d’encendre el forn, la tradició japonesa preveu un ritual propici en el qual l’artista ha d’espolsar sake i sal, recitar una oració i batre de mans dues vegades. S’inicia així un procés que requereix un estat d’ànim de gran atenció, en el qual el silenci i l’autocontrol són els protagonistes. L’artista carrega la llenya al forn cada vint minuts, durant set dies i set nits. A l’interior de la cambra es creen microclimes en els quals s’alternen l’oxidació i la reducció d’oxigen. Quan s’arriba als 1280-1350 graus centígrads, les cendres de la fusta es dipositen sobre la ceràmica, vitrificant i creant efectes de color que varien segons la posició. Les peces del centre obtenen tons de color que van del vermell al taronja; a la part inferior, en canvi, on hi ha més escassetat d’oxigen, sorgeixen negres i marrons intensos. Després de set dies d’augment constant i controlat de la temperatura, el forn es deixa reposar durant un període igual de llarg. Cada cuina és una aventura i un repte que combina forces naturals, dedicació humana, respecte per la tradició i la cultura contemporània.

Així neixen obres d’una extraordinària potència expressiva. Objectes enigmàtics, d’una bellesa silenciosa però potent, que no semblen creats, sinó simplement nascuts.

Inauguració22 març de 2022, de 14:30 a 21:30

  

HORARI: de dilluns, de 10.00 – 13.00 h i de 14.00 – 18.30 h.

Dissabte d’11.00 a 18.00 h.

Officine Saffi
Via Aurelio Saffi, 7 – Milano (Itàlia)

+ infowww.officinesaffi.com

 

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

Back To Top