DEL FOC AL VERS i CERAMIQUETONES
Una exposició de llibres d’artista, art floral i ceràmica d’Eulàlia Sayrach, Feilu Formosa i Produccions Impossibles
Del foc al vers
Del foc al vers és un treball poètico-ceràmic entre amics: Eulàlia Sayrach amb la seva ceràmica utilitària, Feliu Formosa amb la seva poesia inspirada en les peces, Jordi Parra en l’excel·lent treball fotogràfic, i José Corredor-Matheos amb un pròleg que és una delícia, han acompanyat amb tanta sintonia i harmonia a la ceràmica d’Eulàlia Sayrach en el llibre Del foc al vers. Tots quatre fent un càntic a la ceràmica, una de les Belles Arts no reconeguda com a tal, tan menystinguda, ella, que és la més antiga, la mare de moltes de les altres arts.
Ells han volgut honorar i reivindicar la ceràmica dels principis o origens de la ceramista, la ceràmica més utilitària, més senzilla, amb predomini dels turqueses i dels blancs, tot buscant la bellesa en la quotidianitat, en l’art utilitari, aquell que palpes i estimes a diari, i que la ceràmica ens ofereix i a diferència d’altres arts.
L’Eulàlia vol agrair aquest escalf poètic i fotogràfic. També vol donar les gràcies a l’Esther Ramos, i el seu donar-se sense reserva, de qui diu que ho ha après pràcticament tot en ceràmica. I al seu pare, Narcís Sayrach amb un dels seus millors amics, Sant Jordi, sense els quals segurament en Feliu i ella no s’haguessin conegut i ni fet tan amics, així com a la seva mare, la Pili, que sempre va dur les seves joies ceràmiques amb tot l’orgull del món.
I estirant una mica més el fil, anant més endins de terra, aquest projecte és un cant a l’amistat, a l’amor, a la bellesa. Un cant, com diu en José Corredor-Matheos, a l’art únic que és la vida.
Ceramiquetones
Per commemorar els 25 anys de les trobades d’un grup de gent lligada a la cultura conegut com a Vilamarins, es va crear un projecte artístic únic. El projecte consisteix en 15 llibres d’artista, anomenats plaquetones, cada un d’ells dedicat a un membre diferent del grup. Les plaquetones van ser presentades en actes poc convencionals i en llocs emblemàtics, com una biblioteca modernista, un antic amfiteatre anatòmic, la goleta turca Karya, el claustre de Sant Pau del Camp i la Sala d’Actes de l’Escola del Treball.
L’any 2018, aquestes obres van ser exhibides amb gran èxit a Temps de Flors de Girona juntament amb les iketones, les representacions florals de cada un dels llibres d’artista. Uns mesos més tard, i també amb molt bona acollida, vam dur aquest esdeveniment a la Sénia (Montsià) per inaugurar la Casa de l’Artista en Terres de Cruïlla.
Després de la pandèmia, finalment, aquesta singular exposició arriba a Barcelona, ampliada amb les peces de ceràmica d’Eulàlia Sayrach i que anomenat , per seguir amb la denominació de l’exposició ceramiquetones, que són les representacions ceràmiques de les representacions florals dels libres.
Aquest és el darrer cop que s’ha exposat aquesta col·lecció de libres d’artista i per aquest motiu es van organitzar unes esplèndides visites guiades, protagonitzades per Carles Molins, de Produccions Impossibles, que van explicar totes les manifestacions d’aquest projecte multidisciplinari tan suggeridor i creatiu.