Skip to content
ASSOCIACIÓ CERAMISTES DE CATALUNYA acc@ceramistescat.org

«Tots som grecs» de Miquel Barceló

Fins el 30 de juny a La Fundació Catalunya-La Pedrera (Barcelona)

 

La Fundació Catalunya La Pedrera presenta la retrospectiva més completa de la ceràmica de Barceló.

Miquel Barceló (Felanitx, Mallorca,1957) és un dels creadors més destacats del panorama artístic contemporani. Pintor, escultor i dibuixant, va començar a crear amb fang l’any 1994 a partir d’una estada a Mali durant la qual un vent fort li impedia pintar i dibuixar, ja que cobria de pols els seus treballs. Això el va portar a experimentar amb aquest nou material, fet que el va influir molt i va afectar aspectes centrals de la seva obra. Les ceràmiques de Barceló són com una extensió de la seva pintura.

L’exposició a La Pedrera està organitzada de manera cronològica i traça un recorregut per la trajectòria artística de Barceló al llarg de tres dècades de treball, des de les primeres obres africanes, de 1994, fins a la producció més recent. La mostra, amb quasi una vuitantena de peces, es complementa amb més d’una quinzena de pintures i alguns quaderns relacionats amb les ceràmiques, a més d’una escultura de bronze que ocuparà el pati del Passeig de Gràcia de La Pedrera.

L’obra de Barceló, d’una gran intensitat visceral però alhora profundament reflexiva, incorpora i recrea temàticament i físicament la matèria, la vida orgànica i el temps. El mateix artista reconeix que no veu diferències entre pintura i ceràmica, i podem considerar que les seves ceràmiques són una mena d’extensió de la seva pintura. En paraules de l’artista: «És el material que millor recull els defectes i les imperfeccions».

Barceló ha creat més de quatre mil ceràmiques, que reprodueixen molts dels seus temes i motius característics, com ara les formes i les imatges botàniques i zoològiques, tant del món rural com del món marí.

La ceràmica és la pintura amplificada. El procés de cocció: petrificar el que era tou (com ara la pintura) ho revesteix de rellevància. La ceràmica és la mare de la pintura.»

Miquel Barceló

Fundació Catalunya-La Pedrera
C/ Provença, 261-265
08008 Barcelona
Tel: 932 14 25 76

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

COL·LABOREN

SEGUEIX-NOS A:

Back To Top